Internet & TV

Bahnhof är leverantör av internet och TV i vår förening.

Fiber är draget till byggnaderna, kopparkabel upp till varje lägenhet, trådlöst nät/wifi i lägenheten. Det är ett val som är gjort när husen byggdes. 

  • Leverantören av internet och TV ansvarar för funktionen fram till och med routern. 
  • Du som bostadsrättshavare ansvarar för nätets funktion i lägenheten.
  • Säker leverans av internet och TV får du med sladd från router till enhet. 

Våra hus är byggt med tjocka betongväggar, vilket kan innebära att kvaliteten på trådlös täckning varierar. Om du har problem med internet eller tv, testa alltid först med sladd från router till enhet. Då kontrollerar du att leveransen av internet och tv fungerar fram till din router. 

Om det inte fungerar med sladd, ring Bahnhofs support. 

Om det fungerar med sladd, då är problemet i lägenheten och ditt ansvar att lösa. Bahnhofs support kan inte hjälpa dig.


Hur kan du förbättra ditt trådlösa nät i lägenheten?

Routern är vanligtvis placerad i elskåpet, det är inte optimalt för bra trådlös signal.

Testa den trådlösa enheten, t.ex. en dator, nära routern. Då har du säkerställt att datorn är uppkopplad på rätt sätt. 

Fungerar inte uppkopplingen? Kontrollera instruktionen från Bahnhof.

Fungerar det nära routern men inte i hela lägenheten? Testa att flytta routern från elskåpet ut i lägenheten för att få bättre signal. Försök gärna med olika placeringar. Hittar du en placering som gör att det fungerar på bra sätt, försök att placera routern där, t.ex. på en hylla eller på väggen. 

Hittar du inte en ny placering för routern utanför elskåpet som fungerar? Testa med powerline-adapters. Det är två enheter som använder elnätet för att överföra internet eller TV-signaler. Ursprungligen fanns ett par powerline adapters i varje lägenhet. Det kan hända att du behöver testa en annan modell än den du har för att få det att fungera. Fråga gärna i butik för att får hjälp. (tänk på att du bör kunna lämna tillbaka om du inte får det att fungera med just den modellen) 

Råden ovan fungerar för de allra flesta, men inte på samma sätt för alla! Det gör det hela lite svårare. Det finns medlemmar som har byggt eget nät med datakablar, eller byggt ut sina trådlösa nät på olika sätt. Andra som dragit sladdar längs golv eller tak bakom lister som döljer. Du kan så klart fråga dina grannar eller i Facebook-gruppen för att få tips. 

Du kan också anlita hjälp för att lösa detta. Det finns flera företag som säljer hemsupport när det gäller internet och TV.