Nyhetsbrev Februari 2024

Bästa medlemmar,
Vi har märkt att det inte alltid är så tydligt vad en bostadsrättsförening är, så här kommer svar på några vanliga frågor.

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening, som ofta förkortas till BRF, är en ekonomisk förening som du som boende i föreningen äger tillsammans med dina grannar. När du köper en bostadsrätt är det därför rätten att bo i den bostad du köper – inte själva bostaden. Den är det istället föreningen som äger. Rätten att bo i din bostad gäller för obegränsad tid, så länge du håller dig till bostadsrättsföreningens regler och stadgar. Föreningen är med andra ord alla vi som bor i bostadsrättsföreningen. 

Vad är en styrelse?

En styrelse består av medlemmar/boenden i föreningen som frivilligt och på sin fritid arbetar med att förvalta och utveckla föreningen. Vilka som sitter i styrelsen beslutas om på årsstämman. Man kan väljas in som ledamot eller som suppleant. En styrelsemedlem väljs på 1 eller 2. Vem i styrelsen som ska ha vilken roll bestämmer sedan styrelsen själv vid ett efterföljande konstituerande styrelsemöte. Hur länge en person sitter i styrelsen är olika men det är bra med en blandning där några har varit med ett par år och fått erfarenhet och några nya som kommer in med nya idéer och drivkraft. Man måste inte sitta i styrelsen flera år om man inte vill eller har möjlighet till det, liksom det finns möjlighet att sitta flera år om man önskar samt blir återvald. För föreningens bästa bör det ske viss rotation av personer i styrelsen. Det blir sårbart om det bara är ett fåtal (och samma) personer som väljs in samt att det blir ett tungt lass för de personerna att dra. Här behöver vi alla i föreningen hjälpas åt. Vår styrelse består just nu av 7 personer men vi vill bli fler och hoppas att efter årsstämman kan vi vara 10 st totalt.

Styrelsen föreslås av valberedningen och bestäms av stämman. Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att sitta i styrelsen eller anmäla intresse kontaktar du valberedningen på valberedningen@brfbarkarbymetropol.se

Vad är en valberedning?

En valberedning består också av medlemmar i föreningen. Valberedningens uppdrag är att föreslå lämpliga kandidater till styrelsen som medlemmarna kan rösta på vid årsstämman. Valberedningen tar också fram kandidater till nästa års valberedning. Valberedningen väljs på 1 år och deras främsta arbete sker under våren fram tills årsstämman för att hitta och hantera ansökningar på lämpliga kandidater. Just nu består valberedningen av 2 personer men efter årsstämman hoppas vi att de består av 3 personer. 

Är du intresserad av att vara med i valberedningen kontaktar du valberedningen på valberedningen@brfbarkarbymetropol.se

Vad kan hända om det inte finns en styrelse?

Finns det inte tillräckligt många medlemmar i styrelsen kan det i förlängningen innebära att bostadsrättsföreningen upphör om omvandlas till hyresrätter, vilket innebär att allt värde i lägenheterna försvinner. Därför är det av yttersta vikt att vi alla hjälps åt så att vi ser till att vi har tillräckligt många i styrelsen och valberedningen. 

Vad har du för ansvar och skyldigheter som medlem? 

Du som medlem har en skyldighet att följa de regler som finns i stadgarna. Efterföljs inte detta kan du som medlem bli utesluten i föreningen och tvingas till tvångsförsäljning. Medlemmen har ett ansvar för allt inom bostaden, till exempel underhåll och reparationer. Föreningens gemensamma ytor ansvarar föreningen för, med andra ord ansvarar alla medlemmar för de gemensamma ytorna. Styrelsen har i detta fall tagit in en förvaltare för att hjälpa till med städning och underhåll men ansvaret ligger fortfarande hos föreningen. Du kan läsa mer på vår hemsida under frågor och svar samt i våra stadgar om vad som gäller. 

Vad har jag för möjligheter att påverka om jag inte sitter i styrelsen?

Som medlem finns det flera sätt att påverka, du kan alltid skicka in förslag på ändringar/aktiviteter till årsstämman, en så kallad motion. Under stämman röstar sedan alla närvarande om förslaget om det är något som styrelsen ska arbeta vidare med eller inte. 

Utöver att skicka in motioner är du alltid välkommen att hjälpa till, det kan vara att skicka förslag till styrelsemejlen, ta en skräpplockarrunda med dina grannar, erbjuda dina tjänster i specifika ärenden osv. Vi är alla en del av föreningen och vi alla bidrar till hur vi vill att vårt kvarter ska upplevas. Vi är en stor förening med många medlemmar, men det hjälper inte om vi alla tänker att det är någon annans ansvar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara ledamot/suppleant i styrelsen eller anmäla intresse att bli invald till kommande mandatperiod? Hör av dig till oss i styrelsen eller valberedningen så berättar vi mer! 

styrelsen@brfbarkarbymetropol.se och valberedningen@brfbarkarbymetropol.se


Publicerat

i

av

Etiketter: