Nyhetsbrev december 2 2023

Bästa Medlemmar,

Det nya året närmar sig med stormsteg så här kommer ett extra nyhetsbrev innan årsskiftet. 

Avgiftshöjningar: 

Vi ber om ursäkt för att informationen kommer lite sent men för år 2024 så kommer avgiften att höjas med 6% för att täcka ökade kostnader kopplade till inflationen. För referens så ligger vi väldigt lågt då snittet enligt HSB ligger på 16% och många föreningar har mellan 30-40% ökning.

Värme i lägenheten

I och med vintern är det vanligt att det kan upplevas som kallt i lägenheterna. I vissa fall är det ett fel i lägenheten och i andra fall är det bara en upplevelse av att det är kallt. Vi har tagit fram ett dokument som du bör gå igenom om du upplever att du har för kallt i lägenheten. Observera att om du gör en felanmälan och det visar sig att temperaturen är inom gränsvärdena så får du stå för kostnaden av undersökningen. Läs mer här för en beskrivning hur du ska gå tillväga.

Uppdatering kring Bahnhof:

Vi har haft en dialog med Bahnhof om hur utbrett problemet är kring tv och bredbandsuppkoppling, vi har fått återkopplingen att det bara är enstaka personer som har felanmält. Som det ser ut nu kan vi därför inte göra åtgärder på styrelsenivå då vi inte fått tillräckligt med underlag för det. Därför är det superviktigt att alla som har problem felanmäler, har du felanmält men det var länge sedan får du gärna anmäla igen så de inte har antagit att problemet är löst. 

Elpriser: 

Nu är vi inne de kalla månaderna, vilket ofta betyder höjda elpriser. Här kommer en liten påminnelse om hur elpriserna fungerar. Vi kan tänka att hela föreningen är som ett enda hus med timpris. I slutet av perioden tar vi fram ett snittpris för hur priset har varit när elen har använts. Du blir debiterad för hur mycket du har förbrukat gånger snittpriset. Därför behöver vi alla hjälpas åt för att se till att hålla nere snittpriset. Detta gör man genom att använda elen när den är som billigast, oftast på natten. För att se vad priset ligger på just nu kan man använda tibbler, då ser ni inte exakt vårt pris men du kan se vad priset ligger i förhållande till andra tider. Här kommer några tips för att dra ner på förbrukningen och hur man minskar på snittpriset:

  • Använd timer funktionen på diskmaskinen och tvättmaskinen så de används när priset är som lägst
  • Kör bara fulla maskiner för att minska antalet användningar.
  • Använd timer på lampor som du vill ska lysa under längre perioder. 
  • Släck lampan när du lämnar rummet. 
  • Torka kläderna på torkställning istället för att använda torktumlare. 

Silverfiskar:

Silverfiskar är ett fortsatt pågående problem. Tyvärr är silverfiskar svåra att få bukt med om vi inte alla hjälps åt. Därför är det väldigt viktigt att ni kontaktar Anticimex om ni har silverfiskar i er lägenhet, detta för att få hem gratis giftfria fällor som kan sättas upp. Men även för att vi ska kunna kartlägga hur utbrett problemet är. Alla (även ni som inte har problem med silverfiskar) kan hjälpa till att förebygga förekomsten av silverfiskar genom att: 

  • Det alltid är städat och dammsugit då renhållning är A och O
  • Inte låta böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid
  • Hålla det så torrt som möjligt i kök och badrum. 

Just nu pågår också ett arbete med att inventera allmänna utrymmen för att påbörja en sanering av dessa. Men eftersom de går emellan lägenhet till lägenhet så är det ett svårt arbete om inte alla hjälps åt. 

Vill du läsa på mer kan du gå in på: https://www.anticimex.se/silverfiskar/ 


Publicerat

i

av

Etiketter: